В интервю за Би Ти Ви служебният министър на отбраната Атанас

...
В интервю за Би Ти Ви служебният министър на отбраната Атанас
Коментари Харесай

Атанас Запрянов категоричен: Не е обсъждано изпращане на български войници в Украйна

В изявление за Би Ти Ви служебният министър на защитата Атанас Запрянов изрично съобщи, че изпращането на български военни в Украйна в никакъв случай не е било обсъждано, нито при предходното политическо държавно управление, още по-малко в този момент - при служебното държавно управление .

Министър Запрянов подсети, че според Конституцията, държавното управление няма пълномощия да изпраща войски където и да е . " Служебното държавно управление извършва решенията на българския парламент, а те са: ние участваме в подготовката на украинските военни сили отвън територията на Украйна ", добави той.

Миналата седмица София беше хазаин на Парламентарната асамблея на НАТО , като фокусът на форума беше войната в Украйна. " Фокусът беше върху помощта, която страните от НАТО би трябвало да продължат да оказват на Украйна. Страната е жертва на експанзия от страна на Русия ", разяснява Запрянов.
 Главчев вижда участието ни в НАТО като гаранция за сигурността на страната
Главчев вижда участието ни в НАТО като гаранция за сигурността на страната

България остава твърдо ангажирана с поддръжката за Украйна

Министърът акцентира, че асамблеята се организира в навечерието на срещата на върха на НАТО във Вашингтон през юли. На форума в София беше дискутирано Украйна да може да обстрелва законни военни цели на съветска територия с предоставената от съдружниците военна помощ, тематика, по която страните в Алианса остават разграничени.

" По отношение на нашата помощ за Украйна ние се придържаме към Устава на Организация на обединените нации, а и всичко, което сме изпратили, има защитителен темперамент. Ние изпращаме техника за поразяване на цели ", посочи Запрянов.

Той разяснява и, че всички страни от НАТО са забъркани във военния спор сред Русия и Украйна. " Не, това не е правилно, не кореспондира с Устава на Организация на обединените нации - помощта няма темперамент на директно присъединяване в спора. В момента по света има 53 военни спора - в случай че използваме тази логичност, всеки, който оказва помощ на някого в подобен спор, е част от него ", съобщи министърът.
 Не се разисква повече наличие на НАТО у нас
Не се разисква повече наличие на НАТО у нас

Главчев дефинира тематиката за изпращането на български бойци в Украйна като хибридна офанзива и дезинформация
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР